Назив и циљеви студијског програма
Назив студијског програма је Основне академске студије – Дипломирани туризмолог (4 године, 240 ЕСПБ)
Врста студија и исход процеса учења
Настава се реализује активним методама и укључује: предавања, вежбе, теренску наставу, стручну праксу, семинарске радове, консултације.
Фонд часова предвиђен за обавезан предмет Теренска настава обрачунава се као оптерећење наставнику ангажованом на припреми и релизацији теренске наставе. Исти фонд часова обрачунава се у часове активне наставе у категорију предавања, јер је реч о специфичним (већ традиционалним) предавањима на терену у организацији наше Установе, где студент сагледава конкретне појаве, објекте и проблеме из области туризма, угоститељства и ловног туризма у одређеном простору.
Стручни, академски, односно научни назив
Дипломирани туризмолог
Услови за упис на студијски програм
Услови за упис на студијски програм су: завршена средња школа у трајању од четири године и позиција на ранг-листи у оквиру одобрене уписне квоте студената.
Структура студијског програма
Студијски програм се састоји од групе обавезних заједничких предмета, четири изборна модула и слободних изборних предмета. Поред обавезних заједничких предмета, у зависности од модула које је одабрао, студент мора да положи и обавезне предмете који су предвиђени тим истим модулом. Остатак ЕСПБ, у зависности од изабраног модула, студент скупља путем изборних предмета. На IV години студија, сви студенти имају обавезан предмет Дипломски рад. Фонд часова предвиђен за Дипломски рад у функцији је припреме и израде истог и обрачунава се као оптерећење наставницима ангажованим на студијском програму.
Трајање студија
Основне академске студије студијског програма трају четири године (осам семестара). Бодовна вредност студијског програма је најмање 240 ЕСПБ.
Бодовна вредност предмета
Бодовна вредност сваког предмета исказана је у табели распореда предмета по семестрима и годинама студија, као и у табелама спецификације предмета.
Завршни рад
Студијским програмом је предвиђена израда завршног рада.
Предуслови за упис предмета
Предуслови за упис појединих предмета или групе предмета су назначени у табелама спецификације предмета.
Изборни предмети са других студијских програма
Изборни предмети са сродних студијских програма понуђени су студентима студијског програма Дипломирани туризмолог и налазе се у листама понуђених изборних предмета.
Прелазак са других студијских програма
Услови за прелазак са других студијских програма у оквиру сличних области дефинишу се на основу важећих студијских програма Природно-математичког факултета у Новом Саду. Критеријуми и услови преношења ЕСПБ прописани су општим актом Природно-математичког факултета у Новом Саду.
Сврха студијског програма основних академских студија Дипломирани туризмолог је мултидисциплинарно образовање стручњака из области туризма који ће планирати, организовати, управљати и руководити туристичким предузећима у целини или специјализованим јединицама предузећа (туристичке агенције, објекти смештаја, саобраћајна предузећа) и другим асоцијацијама, односно непривредним и струковним организацијама који чине субјекте и носиоце развоја из области туризма (национална туристичка организација, туристички информативни центри, локалне туристичке организације, сектори за туризам градских управа за привреду), а са циљем формирања мреже стејкхолдера, односно интересних група у туризму на нивоу дестинације. То подразумева усвајање различитог теоријског и практичног знања (како преко класичних облика наставе, тако и кроз теренску наставу и стручну праксу) из области туризма, ловног туризма, хотелијерства, гастрономије.
На овај начин студент стиче потребно мултидисциплинарно знање које омогућава даље усмеравање и профилисање дипломираних туризмолога, као радника и руководилаца из појединих области туризма и комплементарних делатности, на основу избора и опредељења за одређене изборне предмете предвиђене студијским програмом. Сврха студијског програма је такође образовање и припрема кадрова који ће бити у могућности да активно прате и усвајају садржаје студијских програма једног од смерова виших нивоа образовања, било да се ради о мастер или докторским студијама код студената надпросечног успеха.
Циљ студијског програма основних академских студија Дипломирани туризмолог је да образује кадрове из области туризма и његових сродних делатности, као што су хотелијерство, гастрономија и ловни туризам, који ће истовремено стећи низ маркетиншких, менаџерских и других знања и вештина из поменутих области, а од значаја за рад у основним секторима туристичке делатности. Студијски програм има за циљ да пружи мултидисциплинарно образовање у теорији и пракси и да на тај начин обезбеди потребну стручну компетенцију за обављање широког спектра активности из области туризма и угоститељства. Прецизније речено, циљ овог студијског програма јесте школовање кадрова који ће бити запослени унутар предузећа из области туристичке, хотелијерске и шире угоститељске делатности, као и у ловиштима и агенцијама које се баве ловним туризмом као основном врстом делатности, бавити се пословима валоризације туристичких ресурса, развоја нових туристичких производа на основу истраживања тржишта, као и планирањем структурног и функционалног аспекта туристичке дестинације. Студијски програм основних студија, такође, треба да омогући даље образовање на студијским програмима вишег нивоа, као и даље усавршавање у циљу добијања високо компетентног стручно-научног кадра.
Школовање кадрова за рад у туризму поставља се као императив са сврхом повећања компетенција стручњака из ове области, а самим тим и успешнијег развоја туризма и угоститељства и других делатности туристичке привреде и повећања њихових прихода.
Циљ студијског програма основних академских студија Дипломирани туризмолог је да студент кроз обавезне предмете упозна основне теоријске одреднице туризма, географије, менаџмента и бизниса, као и мултидисциплинарни карактер туризмолошке науке. Уз помоћ обавезних и изборних предмета за одређене модуле студент стиче стручне компетенције за могуће запослење у подручју туристичке оперативе, хотелијерства и ресторатерства, ловно-туристичке оперативе.
Савладавањем овог студијског програма студент стиче следеће опште способности:
- способност ретроспекције, обликовања, праћења и предвиђања структуре и функционисања туристичких објеката, појава и процеса;
- компетентне и прецизне анализе, закључивања и способности решавања конкретних проблема везаних за туризам,
- способност управљања и координације на пословима везаним за развој туристичке дестинације.
Овај студијски програм омогућује мултидисциплинарно образовање стручњака за савремено пословање и руковођење туристичким ресурсима, појавама, објектима и процесима које чине компоненте туризма и њему комплементарних делатности. Будући стручњаци стећи ће следеће компетенције:
- за даље лично стручно усавршавање и специјализацију за поједине делатности, грана, група и подгрупа туристичке делатности;
- за овладавање процесима, методама, техникама и поступцима истраживања туристичког тржишта;
- за обављање пословних операција у туристичким предузећима и привредним и непривредним субјектима у туризму на нивоу дестинације;
- те беспрекорна пословна комуникација са креаторима и организаторима туристичке понуде;
- конзументима туристичког производа на матерњем и најмање једном страном језику.
Савладавањем студијског програма „Дипломирани туризмолог“, а у зависности од изабраног модула, студент стиче следеће предметно-специфичне способности:
- темељно познавање и разумевање послова у туристичким агенцијама (организовање туристичких путовања), у туристичким организацијама, туристичко-информативним центрима, у угоститељским објектима хотелског и ресторатерског типа, у ловиштима, у маркетиншким агенцијама из области туризма, у стручним водичким службама, у саобраћајним предузећима у сектору за туризам, у службама за односе са јавношћу и промоцију музеја, галерија, архива и других установа које сакупљају, чувају и излажу покретна културна добра;
- повезивање знања из различитих области и њихова примена на пословима планирања, управљања и контроле ресурсних, материјалних, организационих и маркетиншких аспеката туристичке дестинације и туристичког уређење простора;
- способност решавања конкретних проблема при обављању свих напред наведених послова, уз употребу адекватних метода и поступака;
- праћења новина и трендова на туристичком тржишту;
- познавање информационо-комуникационих технологија и могућности њихове примене у туризму, а нарочито на пословима руковођења и организовања појединих, специфичних туристичких активности или облика туризма у заштићеним природним добрима, ловиштима, заштићеним културним добрима и археолошким локалитетима, конгресним центрима, винским регионима и сл.;
- темељно познавање појединих облика туристичких активности, који представљају значајне туристичке производе на међународном туристичком тржишту, и који су релевантни за развој туризма у Србији.
Студијски програм „Дипломирани туризмолог (4 године, 240 ЕСПБ)“ се састоји од групе обавезних заједничких предмета за све модуле, четири изборна модула и слободних изборних предмета.
Студент приликом уписа овог студијског програма бира један од четири изборна модула: Туризам, Хотелијерство, Гастрономија или Ловни туризам. Сви студенти који упишу овај студијски програм без обзира на модуле, имају исте предмете на првој години студија, укупне вредности минимум 60 ЕСПБ.
Групу обавезних предмета заједничких за све модуле сачињава 21 предмет, укупне вредности 138 ЕСПБ, који су распоређени у осам семестара.
На другој, трећој и четвртој години поред листе обавезних заједничких предмета, у зависности од модула које је одабрао, студент мора да положи и обавезне предмете који су предвиђени тим истим модулом.
Модул Туризам се састоји од једанаест обавезних предмета, укупне вредности 62 ЕСПБ, Модул Хотелијерство од тринаест обавезних предмета, укупне вредности 73 ЕСПБ, Модул Гастрономија од тринаест обавезних предмета, укупне вредности 72 ЕСПБ и Ловни туризам од дванаест обавезних предмета, укупне вредности 68 ЕСПБ.
Остатак ЕСПБ, у зависности од изабраног модула, студент скупља путем изборних предмета. За сваки изборни предмет дефинисани су семестри на којима је он доступан.
У структури студијског програма, изборни предмети су заступљени са: најмање 25% на модулу Туризам, најмање 20% на модулу Хотелијерство, најмање 20% на модулу Гастрономија и са најмање 22% на модулу Ловни туризам.
Заступљеност одређене групе предмета према типу у односу на број ЕСПБ бодова:
- Академско-општеобразовни = 18,62%
- Теоријско-методолошки = 16,47%
- Научно, односно уметничко стручни = 37,61%
- Стручно-апликативни = 27,30%
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за студијски програм првог нивоа студија Дипломирани туризмолог
Заједнички предмети више модула
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | |||
П | В | ДОН | ||||||||
ПРВА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т101а | Увод у туризам | I | TM | OЗ | 3 | 2 | 6 | ||
2 | Т101б | Туристичка географија | I | АО | OЗ | 2 | 2 | 6 | ||
3 | ДГ101 | Увод у научни рад | I | АО | OЗ | 2 | 2 | 6 | ||
4 | Т107 | Принципи менаџмента | I | TM | OЗ | 2 | 2 | 6 | ||
5 | Изборни предмет I | I | ИБЗ | 2 | 1 | 5 | ||||
6 | Т103а | Енглески језик у туризму А1 | II | СА | OЗ | 4 | 0 | 4 | ||
7 | Т111 | Увод у економију | II | АО | OЗ | 3 | 2 | 7 | ||
8 | Т106 | Пословна статистика | II | АО | OЗ | 2 | 2 | 6 | ||
9 | Т110 | Пословна математика | II | АО | OЗ | 2 | 2 | 6 | ||
10 | Изборни предмет II | II | ИБЗ | 2 | 1 | 5 | ||||
11 | Т120а | Теренска настава[1] | II | СА | OЗМ | 0 | 0 | 3 | 3 | |
12 | Т120б | Стручна пракса[2] | II | СА | ОЗМ | 0 | 0 | 3 | 3 | |
Укупно | 24 | 16 | 3 | 60 | ||||||
ДРУГА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т103б | Енглески језик у туризму А2 | III | СА | OЗ | 3 | 0 | 4 | ||
2 | Т211 | Менаџмент у туризму | III | НС | OЗ | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Т203 | Основе хотелијерства | III | ТМ | OЗ | 2 | 2 | 7 | ||
4 | Т315 | Економика туризма | IV | НС | OЗ | 3 | 2 | 7 | ||
5 | Т204а | Енглески језик у туризму Б1 | IV | СА | OЗ | 3 | 0 | 4 | ||
6 | Т360 | Рачуноводство | IV | АО | OЗ | 2 | 2 | 5 | ||
Укупно | 16 | 8 | 34 | |||||||
ТРЕЋА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т204б | Енглески језик у туризму Б2 | V | СА | OЗ | 3 | 0 | 4 | ||
2 | Т314 | Туризам и одрживи развој | V | НС | OЗ | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Т302 | Маркетинг у туризму | VI | НС | OЗ | 3 | 2 | 7 | ||
Укупно | 9 | 4 | 18 | |||||||
ЧЕТВРТА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т330 | Информационе технологије у туризму | VII | СА | OЗ | 3 | 2 | 6 | ||
2 | Т306 | Менаџмент људских ресурса | VII | НС | OЗ | 3 | 2 | 6 | ||
3 | Т326 | Предузетништво | VIII | СА | OЗ | 3 | 2 | 6 | ||
4 | Т329 | Дипломски рад[3] | VIII | СА | OЗ | 0 | 0 | 10 | 8 | |
Укупно | 9 | 6 | 10 | 26 | ||||||
Укупно ЕСПБ бодова | 138 |
- Тип предмета: АО-Академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни , УС-уметничко стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок, ОЗ-обавезни заједнички за више модула, ако програм има модуле ИБЗ-изборни заједнички за више модула, ако програм има модуле, ОМ-обавезни за модул, ИБМ-изборни блок модула
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др. у зависности од специфичности студијског програма)
[1] Обавезан предмет за модул Туризам и модул Ловни туризам. Фонд часова предвиђен за Теренску наставу обрачунава се као оптерећење наставнику ангажованом на припреми и релизацији теренске наставе. Предвиђени фонд часова на недељном нивоу, у овом случају 3, дели се са 2 и множи са бројем група студената према величини групе за предавање (80 студената). Предвиђени фонд часова обрачунава се у часове активне наставе, у категорију предавања, јер је реч о специфичним (већ традиционалним) предавањима на терену у организацији наше Установе, где студент сагледава конкретне појаве, објекте и проблеме из области туризма, угоститељства и ловног туризма у одређеном простору. Студент за Теренску наставу мора имати одређене припреме, истраживања, консултације и друго, а под менторством наставника.
[2] Обавезан предмет за модул Хотелијерство и модул Гастрономија
[3] Фонд часова предвиђен за Дипломски рад у функцији је припреме и израде истог. Предвиђени фонд часова обрачунава се као оптерећење наставницима ангажованим на дотичном студијском програму. Предвиђени фонд часова на недељном нивоу, у овом случају 10, дели се са 2 и равномерно се распоређује на све наставнике у пуном радном односу у Установи који учествују у студијском програму.
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за Модул туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | |||
П | В | ДОН | ||||||||
ДРУГА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т201а | Природне основе туризма | III | ТМ | OM | 2 | 2 | 6 | ||
2 | Т201б | Друштвене основе туризма | III | ТМ | OM | 2 | 2 | 6 | ||
3 | Изборни предмет III | III | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т202 | Право у туризму | IV | СА | OM | 3 | 0 | 6 | ||
5 | Т216 | Теренска настава 2т[1] | IV | СА | OM | 0 | 0 | 3 | 3 | |
Укупно | 9 | 6 | 3 | 26 | ||||||
ТРЕЋА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т402 | Пословање туристичких агенција | V | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
2 | Т301 | Туристичке регије Србије | V | НС | OM | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Изборни предмет V | V | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т317 | Менаџмент туристичке дестинације | VI | НС | ОМ | 3 | 2 | 7 | ||
5 | Т358 | Селективни облици туризма | VI | НС | ОМ | 2 | 2 | 6 | ||
6 | Т328 | Стручна пракса 3т | VI | СА | OM | 0 | 0 | 8 | 5 | |
7 | Изборни предмет VI | VI | ИЗБ | 2 | 2 | 5 | ||||
Укупно | 15 | 12 | 8 | 42 | ||||||
ЧЕТВРТА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т313 | Туристичке регије света | VII | НС | OM | 3 | 2 | 6 | ||
2 | Изборни предмет VII-1 | VII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
3 | Изборни предмет VII-2 | VII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т331 | Стручна пракса 4т | VIII | СА | OM | 0 | 0 | 8 | 3 | |
5 | Изборни предмет VIII -1 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
6 | Изборни предмет VIII -2 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
7 | Изборни предмет VIII -3 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
Укупно | 13 | 12 | 8 | 34 | ||||||
Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | 102 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни, УС-уметничко стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијски истраживачки рад
[1] Фонд часова предвиђен за Теренску наставу обрачунава се као оптерећење наставнику ангажованом на припреми и релизацији теренске наставе. Предвиђени фонд часова на недељном нивоу, у овом случају 3, дели се са 2 и множи са бројем група студената према величини групе за предавање (80 студената). Предвиђени фонд часова обрачунава се у часове активне наставе, у категорију предавања, јер је реч о специфичним (већ традиционалним) предавањима на терену у организацији наше Установе, где студент сагледава конкретне појаве, објекте и проблеме из области туризма, угоститељства и ловног туризма у одређеном простору. Студент за Теренску наставу мора имати одређене припреме, истраживања, консултације и друго, а под менторством наставника.
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за Модул хотелијерство
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | |||
П | В | ДОН | ||||||||
ДРУГА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т207 | Технологија животних намирница | III | ТМ | OM | 3 | 2 | 7 | ||
2 | Изборни предмет III | III | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
3 | Т202 | Право у туризму | IV | СА | OM | 3 | 0 | 6 | ||
4 | Т307 | Услуге у угоститељству | IV | СА | OM | 2 | 2 | 5 | ||
5 | Т217 | Стручна пракса 2 | IV | СА | ОЗ | 0 | 0 | 8 | 3 | |
Укупно | 10 | 6 | 8 | 26 | ||||||
ТРЕЋА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т219 | Анимација и логистика у туризму | V | СА | OM | 2 | 2 | 6 | ||
2 | Т214 | Основи гастрономије | V | НС | OM | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Изборни предмет V | V | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т347 | Стандардизација и квалитет у угоститељству | VI | НС | OM | 3 | 2 | 7 | ||
5 | Т404 | Менаџмент смештаја и хотелског домаћинства | VI | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
6 | Т325 | Хотелска продаја и рецепцијско пословање | VI | СА | ОЗ | 3 | 2 | 7 | ||
7 | Т327 | Стручна пракса 3 | VI | СА | ОЗ | 0 | 0 | 8 | 3 | |
Укупно | 16 | 12 | 8 | 42 | ||||||
ЧЕТВРТА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т348 | Менаџмент у угоститељству | VII | НС | OM | 3 | 2 | 6 | ||
2 | Т403 | Међународни ланци у хотелијерству | VII | НС | OM | 2 | 2 | 6 | ||
3 | Изборни предмет VII | VII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т359 | Стручна пракса 4 | VIII | СА | ОЗ | 0 | 0 | 8 | 3 | |
5 | Изборни предмет VIII-1 | VIII | ОЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
6 | Изборни предмет VIII-2 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
7 | Изборни предмет VIII-3 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
Укупно | 13 | 12 | 8 | 35 | ||||||
Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | 103 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни, УС-уметничко стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијски истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за Модул гастрономија
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | |||
П | В | ДОН | ||||||||
ДРУГА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т207 | Технологија животних намирница | III | ТМ | OM | 3 | 2 | 7 | ||
2 | Т332 | Исхрана | III | ТМ | OM | 2 | 2 | 6 | ||
3 | Изборни предмет III | III | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т321 | Ресторатерство | IV | СА | ОЗ | 2 | 2 | 5 | ||
5 | Т217 | Стручна пракса 2 | IV | СА | ОЗ | 0 | 0 | 8 | 3 | |
Укупно | 9 | 8 | 8 | 26 | ||||||
ТРЕЋА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т214 | Основи гастрономије | V | ТМ | OM | 3 | 2 | 7 | ||
2 | Т319 | Основи санитације хране у угоститељству | V | ТМ | OM | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Т309 | Основи пекарства и посластичарства | V | СА | OM | 2 | 2 | 6 | ||
4 | Изборни предмет V | V | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
5 | Т322 | Дистрибуција и контрола хране и пића у угоститељству | VI | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
6 | Т342 | Националне гастрономије | VI | ТМ | OM | 3 | 2 | 7 | ||
7 | Т327 | Стручна пракса 3 | VI | СА | ОЗ | 0 | 0 | 8 | 3 | |
Укупно | 16 | 12 | 8 | 42 | ||||||
ЧЕТВРТА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т348 | Менаџмент у угоститељству | VII | НС | OM | 3 | 2 | 6 | ||
2 | Т352 | Гастрономски производи | VII | ТМ | OM | 2 | 2 | 5 | ||
3 | Изборни предмет VII | VII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т359 | Стручна пракса 4 | VIII | СА | ОЗ | 0 | 0 | 8 | 3 | |
5 | Изборни предмет VIII-1 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
6 | Изборни предмет VIII-2 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
7 | Изборни предмет VIII-3 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
Укупно | 13 | 12 | 8 | 34 | ||||||
Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | 72 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни, УС-уметничко стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијски истраживачки рад
Распоред предмета по семестрима и годинама студија за Модул ловни туризам
Шифра предмета | Назив предмета | Семестар | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | Остали часови | ЕСПБ | |||
П | В | ДОН | ||||||||
ДРУГА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т201а | Природне основе туризма | III | ТМ | OM | 2 | 2 | 6 | ||
2 | Т208 | Основи ловства | III | ТМ | OM | 2 | 2 | 6 | ||
3 | Изборни предмет III | III | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т351 | Феноменологија ловне дивљачи | IV | ТМ | OM | 2 | 2 | 6 | ||
5 | Т220 | Стручна пракса 2л | IV | СА | ОМ | 0 | 0 | 3 | 3 | |
Укупно | 8 | 8 | 3 | 26 | ||||||
ТРЕЋА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т349 | Установљавање ловишта и газдовање у ловству | V | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
2 | Т312 | Гајење и заштита дивљачи | V | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Изборни предмет V | V | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т317 | Менаџмент туристичке дестинације | VI | НС | ОМ | 3 | 2 | 7 | ||
5 | Т323 | Ловачко оружје, муниција и балистика | VI | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
6 | Т337 | Стручна пракса 3л | VI | СА | ОМ | 0 | 0 | 4 | 4 | |
7 | Изборни предмет VI | VI | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
Укупно | 16 | 12 | 4 | 42 | ||||||
ЧЕТВРТА ГОДИНА | ||||||||||
1 | Т355 | Ловно-туристичка делатност | VII | НС | OM | 2 | 2 | 6 | ||
2 | Т402 | Пословање туристичких агенција | VII | СА | OM | 3 | 2 | 7 | ||
3 | Изборни предмет VII | VII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
4 | Т400 | Стручна пракса 4л | VIII | СА | ОМ | 0 | 0 | 2 | 2 | |
5 | Изборни предмет VIII-1 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
6 | Изборни предмет VIII-2 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
7 | Изборни предмет VIII-3 | VIII | ИБЗ | 2 | 2 | 5 | ||||
Укупно | 13 | 12 | 2 | 35 | ||||||
Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | Укупно ЕСПБ бодова (обавезни предмети за модул) | 103 |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни, УС-уметничко стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијски истраживачки рад
Изборни предмети по модулима
Шифра предмета | Назив предмета | Тип предмета | Статус предмета | Часови активне наставе | ЕСПБ | Доступност по модулима[1] | |||||||
П | В | ДОН | СИР | Т | Х | Г | Л | ||||||
Предмети изборног блока I | |||||||||||||
1 | Т104 | Социологија у туризму | АО | ИЗ | 2 | 1 | 5 | + | + | + | + | ||
2 | Т108 | Култура и комуникација у туризму | АО | ИЗ | 2 | 1 | 5 | + | + | + | + | ||
3 | Т121а | Немачки језик 1 | АО | ИЗ | 3 | 0 | 5 | + | + | + | + | ||
Предмети изборног блока II | Предмети изборног блока II | ||||||||||||
1 | Т121б | Немачки језик 2 | АО | ИЗ | 3 | 0 | 5 | + | + | + | + | ||
2 | Т105 | Психологија у туризму | АО | ИЗ | 2 | 1 | 5 | + | + | + | + | ||
3 | Т109 | Картографија у туризму | НС | ИЗ | 2 | 1 | 5 | + | + | + | + | ||
Предмети изборног блока III | Предмети изборног блока III | ||||||||||||
1 | Т332 | Исхрана | ТМ | ИМ | 2 | 2 | 6 | + | |||||
2 | Т201б | Друштвене основе туризма | ТМ | ИМ | 2 | 2 | 6 | + | |||||
3 | Т354 | Ловна кинологија | ТМ | ИМ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
4 | Т310 | Планирање менија и системи рада у гастрономији | СА | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
5 | Т311 | Гастрономска култура и традиција | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
6 | Т210 | Културна добра у туризму | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
7 | Т218 | Историја, култура и цивилизације | АО | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
8 | Т362 | Историја уметности у туризму | АО | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
Предмети изборног блока V | Предмети изборног блока V | ||||||||||||
1 | Т212 | Саобраћај у туризму | СА | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
2 | Т305 | Туристичко уређење простора | НС | ИМ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
3 | Т357 | Пића са географским пореклом | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | |||
4 | Т402 | Пословање туристичких агенција | СА | ИМ | 3 | 2 | 7 | + | |||||
5 | Т319 | Основи санитације хране у угоститељству | ТМ | ИМ | 3 | 2 | 7 | + | |||||
6 | Т301 | Туристичке регије Србије | НС | ИМ | 3 | 2 | 7 | + | |||||
7 | Т320 | Алтернативни методи исхране | СА | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
8 | Т219 | Анимација и логистика у туризму | СА | ИЗ | 2 | 2 | 6 | + | + | + | |||
Предмети изборног блока VI | |||||||||||||
1 | Т324 | Управљање заштићеним природним добрима | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
2 | Т358 | Селективни облици туризма | НС | ИЗ | 2 | 2 | 6 | + | |||||
3 | Т325 | Хотелска продаја и рецепцијско пословање | СА | ИМ | 3 | 2 | 7 | + | |||||
4 | Т205 | Понашање и заштита потрошача у туризму | ТМ | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
Предмети изборног блока VII | Предмети изборног блока VII | ||||||||||||
1 | Т313 | Туристичке регије света | НС | ИЗ | 3 | 2 | 6 | + | + | ||||
2 | Т352 | Гастрономски производи | ТМ | ИМ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
3 | Т334 | Наутички туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | |||
4 | Т336 | Рурални туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | + | ||
5 | Т341 | Манифестациони туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
6 | Т361 | Економика хотелијерства | НС | ИМ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
7 | Т350 | Ловачки трофеји | СА | ИМ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
8 | Т355 | Ловно-туристичка делатност | НС | ИМ | 2 | 2 | 6 | + | |||||
9 | Т356 | Енглески језик -комуникацијске вештине | AO | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | + | ||
10 | Т340 | Екскурзиони и излетнички туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | + | ||
11 | Т344 | Религијски туризам | НС | ИМ | 2 | 2 | 5 | + | |||||
12 | Т353 | Гастрономија у ловном туризму | СА | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | ||||
Предмети изборног блока VIII | Предмети изборног блока VIII | ||||||||||||
1 | Т322 | Дистрибуција и контрола хране и пића у угоститељству | СА | ИМ | 3 | 2 | 7 | + | |||||
2 | Т347 | Стандардизација и квалитет у угоститељству | НС | ИМ | 3 | 2 | 7 | + | |||||
3 | Т343 | Конгресни туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | |||
5 | Т333 | Спортско-рекреативни туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | |||
6 | Т363 | Културни туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | |||
7 | Т364 | Риболовни туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | |||
8 | Т335 | Здравствени туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | + | ||
9 | Т338 | Вински туризам | НС | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | + | ||
10 | Т365 | Страни језик | АО | ИЗ | 2 | 2 | 5 | + | + | + | + |
- Тип предмета: АО-академско-општеобразовни, ТМ-теоријско методолошки, НС-научно стручни, УС-уметничко стручни, СА-стручно апликативни
- Статус предмета: О-обавезни, ИБ-изборни блок
- Часови активне наставе: П-предавања, В-вежбе, ДОН-други облици наставе (лабораторијске вежбе, семинари и др.), СИР-студијски истраживачки рад