Промоција програма стипендија Немачке фондације за животну средину (Deutsche Bundesstiftung Umwelt – DBU) за заинтересоване студенте Универзитета у Новом Саду одржаће се у среду, 17. маја 2023. године, с почетком у 12 часова, у мултимедијалној сали у приземљу Ректората. Студенти ће имати прилику да од представника Фондације у Србији добију информације из прве руке о могућности пријаве, условима и другим важним детаљима.

Немачка фондација за животну средину нуди стално отворени конкурс за стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације, приватне компаније). Програм стипендија подржава најшири спектар струка уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. Циљна група су млади истраживачи и професионалци – мастер дипломци (уз услов да је диплома стечена у последњих 5 година или мастер студенти при крају студија или студенти докторских студија који нису при крају докторских студија), грађани Србије са пребивалиштем у Србији, са знањем немачког или енглеског језика.

Документа потребна за онлајн пријаву на конкурс су: биографија, предлог пројекта (до три стране са описом проблема, методологијом рада и очекиваним резултатима), копија дипломе оверена и преведена код судског тумача, писмо препоруке од универзитетског професора и сертификат или потврда о знању немачког или енглеског језика. Препорука, али не и обавеза, је да кандидат сам пронађе ментора и менторску организацију у Немачкој са којом ће договорити предлог пројекта као део пријавне документације. Документација се припрема на енглеском или немачком језику. Пријаве се узимају у обзир два пута годишње – 5. марта и 5. септембра. Након првог круга селекције кандидата, изабрани кандидати се позивају на интервју који се одржава крајем септембра или у октобру. Почетак стипендије је 3-4 месеца након позитивног одговора Комисије за избор нових стипендиста. Прве три седмице боравка у Немачкој подразумевају похађање курсева немачког језика, упознавање са немачком културом и градовима у организацији DBU фондације, а остатак у изабраној организацији. Износ месечне стипендије је 1350 евра + здравствено осигурање, док су трошкови истраживања углавном покривени од стране институције домаћина.

Заинтересовани који нису у могућности да дођу на инфосесију могу посетити једну од две онлајн информативне сесије. Прва ће бити одржана на српском језику од стране координатора српске Алумни мреже у среду 17. маја 2023. године, са почетком у 16 часова.

Линк и приступни подаци:
Meeting-ID: 835 6088 0276
Приступна шифра: 918538

Друга информативна сесија на енглеском језику се организују за дипломце који су заинтересовани да послушају интернационалну презентацију и поставе питања директно ДБУ координаторима из Немачке. Биће одржана у понедељак 5. јуна 2023. године, са почетком у 17 часова.

Линк и приступни подаци:
Meeting-ID: 829 8918 6363
Приступна шифра: 260618

Ову сесију ће водити главни DBU координатор Никол Фрејер-Виле, зато искористите посебну прилику да сазнате више о истраживачком боравку у Немачкој преко DBU програма стипендија.

Поред програма стипендија за младе истраживаче, постоји и програм стипендија за докторске студије у Немачкој.

DBU фондација такође финансира међународне пројекте између организација у Србији и Немачкој.