Институт за науку и технологију, Аустрија позива студенте различитих академских интересовања да допринесу својим вештинама и искуством овом научном окружењу.

Позивају се студенти са основним степеном или степеном мастера из  биологије, хемије, неуронаука, математике, рачунарских наука, физике, науке о подацима и рачунарству и сродним дисциплинама да се пријаве.

Кандидати који желе да почну докторске студије у септембру 2022. се сада могу пријавити преко портала за пријаве.

Крајњи рок за предају пријава је 8. јануар 2022. (23:59 по средњоевропском времену). Крајњи рок за професоре који пишу препоруку је да своје писмо препоруке пошаљу до 11. јануара 2022. (23:59 по средњоевропском времену).

Могу се пријавити студенти који су завршили основне или мастер студије.

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ?

Институт за науку и технологију, Аустрија организује пријављивање на свој програм докторских студија једном годишње. Портал за пријаве је отворен од јесени (друга половина октобра). Да бисте се пријавили, потребно је да отворите онлајн налог, који ће вам омогућити да пратите своју пријаву током различитих фаза процеса. Не прихватају се пријаве или документа која су послата ван овог система.

Молимо вас преузмите упутства.

Молимо вас да попуните формулар користећи веб читач на десктоп рачунару. Веб читачи на мобилним уређајима (нпр.  Android, iPhone, iPad, итд.) нису подржани.

КОЈА ДОКУМЕНТА СУ НЕОПХОДНА ЗА ПРИЈАВУ?

Молимо вас да поставите следећа документа на пријавни портал:

 • CV
 • Мотивационо писмо у којем ћете објаснити своје истраживачко искуство и мотивацију за пријављивање на програм докторских студија Институт за науку и технологију, Аустрија. Требало би да има највише 1-2 странице. У свом писму наведите до три истраживачке групе које сматрате најинтересантнијим. У овој фази не морате контактирати потенцијалне супервизоре.
 • Препис универзитетских докумената и диплома свих студијских програма и свих година студија које сте похађали и/или сте тренутно уписани (на енглеском и на оригиналном језику).
 • Контакт информације за три особе које пишу препоруке.

Сви документи морају бити достављени на енглеском језику, а копије преписа универзитетских докумената такође и на оригиналном језику.

КОЈИ СУ КРИТЕРИЈУМИ СЕЛЕКЦИЈЕ?

Комисија за избор користи збир индикатора да процени спремност, мотивацију и потенцијал кандидата. Разматраће се следеће:

Научна перспектива:

 • додипломска постигнућа: свеукупно, са посебним фокусом на релевантне предмете специфичне за научну област
 • писма препоруке коју дају професори и виши научници: једна препорука из привреде је прихватљива, али се даје предност препорукама из академског окружења; од особа које пишу препоруке се тражи да се осврну на аналитичке способности, техничку стручност, способност за самосталан рад и мотивацију/посвећеност;
 • мотивационо писмо: претходно истраживачко искуство подносиоца пријаве и мотивација за пријаву на овај одређени докторски програм: да ли је то добро за академско образовање? да ли програм доприноси будућим плановима за каријеру кандидата? итд.;
 • додатне релевантне вештине (специфичне за поље): нпр. стажирање и/или учешће у истраживачким пројектима, учешће на научним олимпијадама, програмским језицима, лабораторијским техникама итд.

Релевантни аспекти:

 • квалитет основних студија, односно квалитет институције коју похађа
 • преносиве вештине: нпр. комуникацијске вештине, искуство у раду у тиму, претходна мобилност и међународна искуства, искуство лидерства приказано у студентским организацијама, итд.;
 • разноврсност: нпр. жена у информатици/математици/физици; подносилац захтева који је променио области итд.;

РОК ЗА ПРИЈАВУ И ИЗБОР

Позив за пријаву се отвара средином октобра и завршава у јануару. Први процес селекције се завршава почетком фебруара. Кандидати се о статусу обавештавају до средине фебруара.

Кандидати који уђу у ужи избор позивају се на интервју средином марта. Писма са понудама објављују се крајем марта и кандидати могу прихватити или одбити понуду за упис до 15. априла. Почетак докторског програма је за све 15. септембар.

Пријаве су отворене средина октобра
Пријаве су затворене 8. јануар
Састанак за прелиминарну селекцију крај јануара
Интервјуисање студената од средине фебруара до средине марта
Састанак за коначну селекцију март
Слање понуда после састанка за коначну селекцију
Прихватање понуда средина априла
Почетак докторског програма 15. септембар

ЧЕСТО ПОСТАВЉАНА ПИТАЊА

Ако имате питања у вези са докторским програмом, пишите на: phd.admissions@ist.ac.at