Конкурс за најбољу женску иновациону предузетничку идеју у 2019. години, под слоганом „Заузми став, развијај идеју“, затворен је прошлог месеца, а тим нове компаније „HerbElixa“, који је развио нову биљну формулацију за борбу против Helicobacter pylori инфекције, добио је два милиона динара за покретање и развој свог бизниса.

Екипу HerbElixa тима иначе чине три младе научнице са новосадског Природно-математичког факултета: др Наташа Симин, др Ивана Беара и др Марија Лесјак. Оне раде на развоју и производњи препарата базираних на етарским уљима која се добијају из лековитих ароматичних биљака које се гаје у Србији према принципима органске производње. Новац од награде намеравају да искористе за куповину потребних сировина и опреме за производњу.

Такмичење је реализовано у организацији Кабинета министра за иновације и технолошки развој, Канцеларије за младе и Града Београда, а укупан наградни фонд износио је 5 милиона динара. На конкурс се пријавило више од 100 тимова, а само су финалисти имали прилику да прођу интензивну обуку за писање бизнис плана и презентацију идеје, као и менторске консултације са стручним и успешним домаћим предузетницима.