Нова лабораторија за гастрономију отворена је у четвртак 27. септембра у 11 часова. Гостима се обратио др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност и менаџмент ПМФ-а.

Захтеви тржишта у туризму, угоститељству и гастрономији су наметнули потребу да високо као и сви други нивои образовања дају кадрове који ће се брзо укључити у процес рада. Ово је условило да се настава модернизује у правцу брзог укључивања, савременог теоретског али и практичног знања и вештина у наставни процес.

Департман за географију, туризам и хотелијерство, по узору на европске универзитете је пре више од 15 година, за студенте менаџмента у гастрономији и хотелијерству, у наставне планове и програме увео двомесечну феријалну и једномесечну припремну праксу, у свакој школској години, која се одвијала у најелитнијим хотелима и ресторана у преко 20 земаља света. Такав концепт је омогућио да студенти овог Департмана на великим светским такмичењима освајају из године у годину све више медаља и других признања, међу професионалцима. А позиције које бивши студенти заузимају у светском и нашем угоститељству су импресивне. Резултат оваквога приступа је велики број студената који желе да студирају гастрономију и друге угоститељско-туристичке модуле, што чини ове студије једним од најпопуларнијих на Универзитету у Новом Саду.

Пратећи светске образовне трендове и тежња да се ниво квалитета подигне, утицало је да руководство Департмана и ПМФ уђе у пројекат опремања гастрономске лабораторије и омогући студентима практично усавршавање на савременој дигитализованој опреми. Овакву тежњу су препознали Покрајински секретаријат за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводине донирајући опрему вредну 34.000 евра и La Fondation pour la Formation Hôtelière из Женеве донирајући средства за опрему у вредности 24.000 евра. У опремању је учествовала и компанија Металац а.д. са којом Департман сарађује.

Кабинет је пројектован тако да за време наставе може да прими 40 студената, а у току већих вежби и тренинга простор предвиђен за седење може да буде претворен у радни део. Тренутно се очекује испорука опреме дониране од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.