Дијалог култура 10.05.2015.

Тема: ОБРАДА СИГНАЛА – Прва емисија: Big Data – масивни подаци

Један од најактуелнијих феномена у области обраде сигнала су масивни подаци – Big Data. То је централна тема разговора у овом издању Дијалога култрура са др Александром Пижурицом, професорком на Департману за телекомункације и обраду информација Универзитета Гент у Белгији.

У литератури налазимо да је термин Big Data ушао у многе области, да се користи у разним научним дисциплинама, пре свега у информационим технологијама, телекомуникацијама, али и у астрономији, физици, генетици и не само ту, него и у политици, на пример, односно готово свугде где се добијају, обрађују и анализирају огромне, готово неограничене количине података из којих је потребно извући и пратити неке конкретне, у датом тренутку одређене корисне информације из масе хетерогених којима смо окружени.

Интересује нас шта се подразумева под термином Big Data са становишта обраде сигнала, о којим великим подацима је реч, из чега се подаци добијају, где се овај термин први пута појавио и пре свега како се овом феномену приступа у области обраде сигнала и које су примене.

У центру пажње емисије су, тако, и прикупљање сигнала на даљину и хиперспектралне слике које могу да имају хиљаду канала и огромне количине података, хиљаду димензија. Пошто се овде испољава и појава позната као клетва димензионалности, желимо да знамо и како се излази на крај с њом.

Др Александру Пижурицу такође питамо које замешатељство података настаје када се, на пример, у сателистским комуникацијама за исту слику подаци добијају из различитих сензора и како се извлаче подаци битни за неку анализу и у целини како се подаци обрађују да би постали корисни и употребљиви и где је све примена, те шта се од алгоритама претаче у праксу, а шта за сада остаје само као теорија.

У овој емисији дотичемо се још једне области којој др Пижурица научним радовима непосредно доприноси а то су тзв.ретке репрезентације и мултирезолуцијона репрезентација сигнала.
Са овом научницом чији су радови цитирани око 3.000 пута према Google Scholar-у, а која је студирала у Новом Саду и ту започела универзитетску каријеру и након доктората на Универзитету Гент тамо наставила научни рад као професор и као покретач и руководилац лабораторије Статистичко моделовање слике, разговарам и у следећем издању Дијалога култура. Оно ће бити посвећено једној међу најактуелнијим теоријама у области обраде сигнала, теорији компримујућег одабира сигнала – compressed sensing, као и другима питањима којима се такође др Пижурица непосредно бави.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстор: Момчило Ђурђевић