Дијалог култура 04.05.2014.

Тема: МИХАЈЛО ПУПИН

Повод: 160 година од Пупиновог рођења и 90 година од Пулицерове награде за Пупиново дело „Од пашњака до научењака“

„Када се осврнем и погледам како је ова књига нарасла за време од како је пишем – а у то сам уложио више од годину дана, чини ми се да би се сврха њена најбоље описала овим речима у почетку Једанаесте главе: ‘Главна сврха мога приповедања била је да опишем дивну појаву идеализма у американској науци, поглавито у природним наукама и у индустријама које су у вези с њима. Својим сам очима посматрао како је дошло до те појаве и како се она постепено развијала. Све што сам до сада говорио, био је покушај да о томе дам ону сведоџбу коју може дати само стручњак, човек позван да о тим стварима говори. Али има много других американских научњака који су још више позвани да о овоме послу кажу свој суд; научњака чија је реч претежнија. Зашто, онда, да о идеализму у американској науци говори један научњак који је свој живот овде почео као српски усељеник, крај толиких рођених американских научњака, који о том предмету знају много више него ја? Ко је довде пратио моја излагања, одговор на то питање наћи ће сам. Подвући ћу овде само ту околност да извесни психолошки разлози поткрепљују моје мишљење да има прилика које падају у очи усељенику док умичу погледу синова неке земље. Ко види, тај и верује. Нека говори онај који има вере, само ако има неку испоруку.'“ Овако гласи текст Предговора аутобиографије за коју је Михајло Идворски Пупин добио Пулицерову награду 1924. На српском језику објављена је први пут 1929, у издању Матице српске и у преводу М. Јевтића, који је и штампао то дело названо „Са пашњака до научењака“ а чији је оригинални назив „From immigrant to inventor“.

То дело, које је Пупин објавио у спомен својој мајци, непресушна је инспирација свим истраживачима и тумачима Пупиновог сазнајног и научног пута, али и његових погледа на свет и интелектуалних и духовних преокупација.

О томе разговарамо с др Драгољубом Цуцићем, директором Центра за таленте „Михајло Пупин“ у Панчеву, чланом и оснивачем Српског друштва историчара науке и чланом Одбора за обележавање јубилеја 160 година од рођења Михајла Идворског Пупина.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстор: Момчило Ђуђевић