Дијалог култура 20.04.2014.

Тема: НУКЛЕАРНА ФИЗИКА: Структура атомског језгра, мерења магнетних момената језгара, методе нискотемпературских нуклеарних оријентација, CERN, колаборација ISOLDE, Орсеј, колаборација POLAREX, Лабораторије Департмана за физику ПМФ, радиоекологија

Актуелна питања и методе изучавања нуклеарне структуре атомског језгра мерењем магнетних момената језгара методама нискотемпературских нуклеарних оријентација, експериметни у оквиру група и колаборација чији је члан, примена тих сазнања, затим шта се тренутно ради у CERN-у, која нова физика се назире као научно наслућивање и научни радови из нуклеарне физике и радиоекологије др Јоване Николов, доценткиње на Департману за физику Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, затим мађународни часописи у којима је она рецензент централна су питања мог разговора с њом у овом издању Дијалога култура Радио Новог Сада.

О експериметну NIKOL др Николов каже да се он спроводи у оквиру ISOLDE колаборације у CERN-у и објашњава: „Постоји, рецимо, петнаестак сталних експерименталних поставки и постоје још експерименти који се постављају по потреби да се нешто измери, па се склоне. Имамо срећу да једна од сталних експерименталних поставки, NIKOL експеримент чији смо ми део, значи група за нуклеарну физику са Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду, ми смо део заједно са још много других група из Америке са Универзитета у Тенесију, затим из Француске са Универзитета у Орсеју и из Гренобла, такође у Француској, имамо и колеге из Јапана са Нигата универзитета, ми смо део тог NIKOL експеримента који се бави баш изучавањем нуклеарне структуре методама нискотемпературских нуклеарних оријентација, што и јесте био предмет моје докторске дисертације.“

Др Николов подсећа на то да је CERN познат по физици елементарних честица, односно по физици високих енергија и да се тамо доминантно раде управо експерименти да би се открило нешто ново у физици елементарних честица.

О експерименту колаборације POLAREX, чије је седиште у Орсеју у Француској, др Николов каже: „Наша група са катедре за нуклеарну физику са Департмана за физику Универзитета у Новом Саду је део POLAREX колаборације. POLAREX експеримент је веома сличан NIKOL експерименту. Реч је, такође, о нискотемпературским нуклеарним оријентацијама. Оно што је разлика у односу на оно што имамо у CERN-у јесте управо различити сноп. POLAREX је експеримент који је практично тек у почетку, који још није имао ни један онлине експеримент, експеримент са укљученим снопом, већ су рађена оффлине тестирања, значи без снопа тестирамо шта се дешава с неком метом која живи веома кратко, па тестирамо шта можемо да извучемо од података из тога. Оно што ће се у будућности радити јесте наравно и прикључено на сноп, односно онлине експерименти. Другачији је сноп у питању, па самим тим ћемо за иста језгра моћи да добијемо другачије вредности.“ Практично су та два експеримента паралелна један са другим, јер, наравно, у зависности од тога какав сноп имате, имате ограничења на то која језгра можете испитивати, па самим тим у CERN-у могу једна језгра да се изучавају, а на POLAREX-u ће моћи друга језгра да буду изучавана“.

Двадесетосмогодишња др Јована Николов је добитница годишње награде „Др Зоран Ђинђић за најбољег младог научника и истраживача“ у 2013, објавила је 16 радова у врхунским међународним часописима и у онима од водећег међународног значаја и више од 30 радова у зборницима са међународних научних скупова. У радовима других аутора већ је цитирана 25 пута. Рецензент је у четири међународна научна часописа.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстори: Војислава Вукеља и Момчило Ђурђевић