Дијалог култура 24.11.2013.

Тема: ДОМИНАЦИЈА PR-а НАД НОВИНАРСКИМ САДРЖАЈИМА

Утицај PR на уређивачку политику медија; историјат развоја односа с јавношћу/PR индустрија и новинарства; криза новинарске професије; медијска култура, медији и демократизација друштва; новинар будућности – storyteller; нови newsmaker; селектор информација као занимање у будућности; повратак теорији садржаја; перспектива односа новинарства и PR

Проф. др Веселин Кљајић, професор предмета из области новинарства и односа с јавношћу на факултетима политичких наука у Београду и Подгорици суорганизатор Прве међународне научне конференције назване „Медији и PR – Утицај PR на уређивачку политику медија у региону“, која је одржана у јуну у Бијелом Пољу у Црној Гори, учесник у припремама и Друге међународне конференције чија је тема „Новинарство – криза професије“, која ће следеће године бити одржана у исто време на истом месту, у тексту „Реч приређивача“ 139. броја часописа „Култура“, часописа за теорију и социологију културе и културну политику, а који је био посвећен теми „Савремени медији и PR“, пише:

„Тектонске промене на (не само) глобалном медијском тржишту, настале после дигиталног цунамија који је обишао целу планету, додатно употпуњене последицама економске кризе која (иако су нас уверавали другачије) још траје, у потрази за новим успешним моделима пословања, изнова су актуелизовале тему односа медија и PR-а, предоминантног утицаја различитих PR извора на уређивачку политику свих медија без изузетка, потврђујући претњу нарастајућег тренда глобалног сторителинга (storytelling). Потпуно трансформисани начини комуникације, нови комуникациони канали, криза новинарске професије, али и континуирано смањивање ресурса за прикупљање и обраду вести отворили су нове додатне просторе све снажнијој PR индустрији. Формални и неформални центри политичке и економске моћи, захваљујући друштеним мрежама и квантуму онлајн заједнице, увелико директно испоручују своје поруке, заобилазећи чак и посредство новинара професионалаца, који су, пак, све мање креатори и интерпретатори истраживачи, а све више сарадници PR центара и саучесници тренда доминације садржаја који долазе из поља односа с јавношћу.“

Који егзактни показатељи указују на то да се одвија процес све већег утицаја извора односа с јавношћу на уређивачку политику медија?

Када је почео тај процес? Да ли је реч о феномену регионалног или глобалног карактера? Који су узроци, а које последице, не само последице по новинарску професију, него и по друштво? Колико предоминација односа с јавношћу над истраживачким и интерпретативним новинарством умањује значај медија за демократизацију друштва?

То су нека од почетних питања која постављам професору Кљајићу посебно подстакнута његовим текстом „Доминација PR-а над новинарским садржајима у српским штампаним медијима – узроци и последице“.

Кљајић у емисији исцрпно говори о утицај PR на уређивачку политику медија у свету уопште, као и у региону и код нас, са подацима који указују на актуелну доминацију PR-а над новинарским садржајима, о историјату развоја односа с јавношћу/PR индустрија и новинарства и о узроцима и последицама кризе новинарске професије.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајстор: Момчило Ђурђевић