Дијалог култура 10.02.2013.

Тема: РОДНЕ СТУДИЈЕ, МЕДИЈИ И РАВНОПРАВНИСТ ПОЛОВА, ИЗВЕШТАВАЊЕ О ДРУГОМ И ДРУГАЧИЈЕМ, МАРГИНАЛИЗОВАНЕ ГРУПЕ

Серијал: Шеста емисија Радионице „Говорити и писати о науци“

Повод: „Контексти“, први међународни интердисциплинарни скуп младих научника друштвених и хуманистичких наука, Филозофски факултет Нови Сад

Родне студије представљају интердисциплинарно академско истраживање родног идентитета и његове заступљености, као централне категорије анализе. Научно поље родних студија обухвата женске студије кроз појмове: жена, пол, феминизам, политика; мушке студије и LGBT студије. На првом међународном интердисциплинарном скупу младих научника друштвених и хуманистичких наука „Контексти“, који је одржан на Филозофском факултету у Новом Саду, оне су биле обухваћене излагањима истараживача из Словеније, Хрватске и наше земље. Докторанткиња родних студија Асоцијације центара за интердисциплинарне и мултидисциплинарне студије и истраживања (ACIMSI) Универзитета у Новом Саду, асистенткиња на Одсеку за медијске студије Филозофског факултета у Новом Саду Смиљана Милинков, изложила је свој рад „Положај жена у новинарству: Однос реалности и стереотипа у конструкцији лика новинарке у роману Тито је умро Мирјане Новаковић“.

Стицање женских права је процес који је трајао веома дуго и различито се одвијао у појединим земљама.

У емисији Смиљана Милинков говори о еволуцији стицања женских права и о идејама на којима се базирају изучавања родних студија, те о њиховом значају у савременом друштву. Родне студије немају основне студије. Реч је о мастер и докторским студијама, на које долазе углавном полазнице са разнородних катедри. Наша саговорница говори и о предметима који се изучавају на родним студијама и актуелним темама којима се те студије баве.Интересују нас и истраживања из области ужег поља интересовања и научних радова Смиљане Милинков, као што су: медији и равноправнист полова, извештавање о другом и другачијем и друге теме о маргинализованим групама.У овом издању „Дијалога култура“ питамо Смиљану Милинков и о њеном погледу на положај родних студија и друштвених наука уопште у времену економске кризе; као и о њеном погледу на правце даљег развитка родних студија. У емисији ћемо представити и научну биографију наше саговорнице.Смиљана Милинков држи вежбе на предметима Новинарски жанрови 1, Радијско новинарство, Извештавање о другом, Медијски јавни сервиси, Дебата и Медији и верске заједнице.

Емисија је остварена у оквиру серијала „Говорити и писати о науци“. Реч је о завршним радовима, научним интервјуима, полазника истоимене Радионице за обуку младих новинара, и оних који се припремају да то постану. Пројекат Радионице остварили су Природно-математички факултет у Новом Саду и Радиодифузна установа Војводине, на непосредну иницијативу и у реализацији научне емисије Радио Новог Сада „Дијалог култура“. Пројекат је подржао и финансијски помогао Центар за промоцију науке.

Уредница емисије: Дренка Добросављевић, ауторка, менторка и руководилац Радионице „Говорити и писати о науци“

Емисију и научни интервју остварила полазница Радионице: Исидора Филипов

Музички уредник: Предраг Јовановић

Тон-мајсторка: Марица Јунг