Дијалог култура 13.11.2011.

Тема: АРХИВАЛИЈЕ О БОШКОВИЋУ

Повод: 300. годишњица рођења Руђера Бошковића

„Од Петрића до Бошковића: мијене у филозофији природе“ био је темат Симпозија у оквиру Дана Фране Петрића који су по двадесети пут одржанин на Цресу, у организацији Хрватског филозофског друштва и града Цреса. Да подсетимо, у претходној емисији с професором доктором Ивицом Мартиновићем, председником Програмског одбора симпоузијума „Од Петрића до Бошковића: мијене у филозофији природе“, разговарали смо о Франи Петрићу и о концепту научних скупова „Дани Фране Петрића“, који се увек састоје од два дела. Први је посвећен некој од актуелних филозофских и мултидисциплинарних тема, а ове године она је била: Филозофска гибања у Југоисточној Европи. Други део је посвећен ренесансним филозофским традицијама којима је посебан допринос дао и Фране Петрић, родом из Цреса. Ове године, филозофске традиције, кроз симпозијум „Од Петрића до Бошкоивћа: мјене у филозофији природе“, биле су пре свега посвећене Руђеру Бошковићу, поводом 300 година од његовог рођења.

У овом издању Дијалога култура Радио Новог Сада надовезујемо се на претходну емисиију и настављамо разговор који смо у Цресу водили с професором Мартиновићем. Проф. др Ивица Мартиновић, посвећен је филозофији, филозофији природе, филозофији науке, филозофији математике, ренесансној филозофији, онтологији и етици, уједно, или пре свега, он је, у врху неколицине најврснијих савремених бошковићолога.

Пре свега нас интересује да ли су скупови о Бошковићу, који су одржани ове године, и да ли су најновија истраживања и изнедрене архивалије, поготово оне представљене на Бошковићевој изложби у Дубровнику, чији је аутор професор Мартиновић, донеле нова сазнања. „То је сигурно изложба за коју добијете прилику један једини пут у животу јер смо се у старту договорили да ће то бити велика изложба, свеобухватна о Бошковићу, договорили смо једанаест струка у којима се он истакнуо и, договорили смо се, да ће бити само оригинали… и оно што је мени наравно било важно је да, чак и у неким дисциплинама гдје се мисли да је мање више све истражено, покажем нове библиографске јединице.“ По посвећењу и доприносу, име професора доктора Ивице Мартиновића незаобилазно је када је реч о трагањима за постојећим а неоткривеним архивалијама о Бошковићу, њиховом тумачењу и тумачењу Бошковићеве научне мисли и животне биографије. Професор Мартиновић је и магистрирао и докторирао на Бошковићу и најужа специјалност му је Бошковићево дело и место у историји научне мисли, као и непрекидно трагање за још неоткривеним или неосветљеним архивалијама, њихово окупљање, те научна и историјска интерпретација архивске грађе која је везана за живот тог великана. Чињеница да је професор Мартиновић, као и Бошковић, Дубровчанин, у великој мери објашњава посебан сензибилитет, мултидисциплинарни приступ и целоживотно посвећење проучавању Бошковића.

Уредница и ауторка: Дренка Добросављевић

Музички уредник: Предраг Јовановић

Спикер: Миодраг Матовић

Тон-мајстори: Војислава Вукеља и Момчило Ђурђевић